Vesti




»»»   Kosovo i Metohija   «««



05. decembar 2024.

Radna verzija američkog plana o primeni demokratskih i pravnih standarda na Kosmetu vodi ka otcepljenju te Pokrajine od Srbije ocenili su predstavnici eparhije Raško-prizrenske i Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije.

Kako se navodi, plan koji je u Beogradu i Prištini nedavno predstavio zvaničnik Stejt departmenta Mark Grosman, u osnovi ne sadrži suštinske preduslove koje za rešavanje konačnog statusa Kosmeta predvidja Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN. Reč je o jednom pokušaju da se izvrši revizija i selektivna primena te rezolucije koju može da promeni ili ukine isključivo Savet bezbednosti - ocenjuje se u saopštenju.


05. decembar 2024. 18:45

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović pozvao je predstavnike medjunarodne zajdnice, EU i NATO da učine sve kako bi se bezbednost, kao ključni standard za rešavanje problema na Kosmetu, zagarantovala svim stanovnicima Pokrajine.

Pogoršanje bezbednosne situacije na Kosmetu, o čemu svedoče pojačana aktivnost pripadnika UNMIK-a,ali i pretnje ekstremnih Albanaca upućene mirovnim snagama UN, Čović je ocenio kao još jedno upozorenje svima i otvorenu pretnju stabilnosti i normalizaciji života u regonu. UNMIK je danas saopštio da je uhapsio jednog kosovskog Albanca zbog telefonskih pretnji bombom nemačkoj kancelariji za vezu na Kosmetu, nakon što mu je odbijena viza za Nemačku.


05. decembar 2024. 12:14

Na Kosovu i Metohiji ima od 230.000 do 460.000 komada malokalibarskog oružja, procenjuje se u studiji pod nazivom KOSOVO I PUŠKA, koju je sačinila organizacija za kontrolu i praćenje ličnog naoružanja (SMALLAMRS SURVEY) iz Ženeve.

Reč je uglavnom o puškama AK-47 kalašnjikovima, kao i pištoljima različitog kalibra. Nedavno završena akcija UNMIK-a i KFOR-a "Oružje u zamenu za razvojne projekte" doživela je neuspeh, jer je u 30 kosmetskih opština prikupljeno samo 155 komada oružja malog kalibra. Propuštena je prilika da se stvori bezbedna sredina i da se preduzme važan korak za sigurno i napredno Kosovo, izjavio je šef razvojnog projekta UN Robert Piter. 


04. decembar 2024. 19:20

Vlasti Srbije su u mestu Merdare, na administrativnoj granici prema Kosmetu, danas predale posmrtne ostatke 44 tela kosmetskih Albanaca, koja su ekshumirana iz masovne grobnice u Batajnici kod Beograda.

Srpske vlasti su UNMIK-u do sada predale 194 identifikovana tela. Iz tri masovne grobnice u Srbiji je ekshumirano 836 tela kosmetskih Albanaca koji su stradali za vreme ratnih sukoba u Pokrajni 1999. godine.


04. decembar 2024. 19:17

Misija UN na Kosmetu je lokalnim vlastima u južnom, albanskom delu Kosovske Mitrovice, prenela zabrinutost zbog isticanja zastave Albanije na zgradi Opštine, odstranjivanja zvaničnika UNMIK-a iz lokalnih organa vlasti, kao i pretnji ubistvom osoblju UNMIK-a.

Zamenik šefa UNMIK-a Frančesko Bastalji (Bastagli) je ukazao da je isticanje zastave Albanije neprihvatljivo, jer je prema Ustavnom okviru jedino važeća zastava UN. On je ukazao da je to neprihvatljivo i zato što predstavlja oblik diskriminacije nealbanskih zajednica. Bastalji je oštro osudio i pretnje koje su albanski članovi Skupštine Opštine uputili osoblju UNMIK-a, navodeći da to vodi destabilizaciji situacije u Kosovskoj Mitrovici i ne severu Pokrajine.


04. decembar 2024. 15:24

Bezbednosna situacija na Balkanu je stabilna, ali još uvek krhka, zaključili su u Briselu ministri inostranih poslova zemalja članica NATO-a, uz isticanje želje Alijanse da se u tom, kako se ističe, strateški važnom regionu trajno održi stabilnost i mir.

U saopštenju se ističe snažna podrška Alijanse teritorijalnoj celovitosti svih zemalja Balkana. Šefovi diplomatija su potvrdili prekjučerašnju odluku ministra odbrane NATO-a, da se zbog poboljšanja bezbednosne situacije u BiH, snage SFOR-a smanje sa 12 na sedam hiljada, a da zbog nestabilnosti na Kosmetu, snage KFOR-a u Pokrajini ostanu na sadašnjem nivou. Poručeno je da se ohrabruju sve strane da u skladu sa Rezolucijom 1244 ulože napore da se dostignu demokratski standardi na Kosmetu. Pozdravljen je i početak dijaloga Beograda i Prištine, kao neophodan element u realizaciji politike "standardi pre statusa".


03. decembar 2024.  20:23

Vlada Kosmeta je saopštila da se protivi odluci šefa UNMIK-a Harija Holkerija da suspenduje 12 oficira Kosovskog zaštitnog korpusa. 

Navodeći da se postupak Holkerija zasniva samo na sumnjama, pokrajinska vlada je saopštila da podržava KZK kao, kako se navodi, veoma važnu instituciju. Komandant Korpusa Agim Čeku je ocenio da je Holkerijeva odluka naprihvatljiva i dodao da će KZK doneti, kako je rekao, svoje odluke povodom postupka UNMIK-a.


03. decembar 2024. 20:17

Objedinjenje napora u cilju unapredjenja povratka raseljenih na Kosmet je od velikog značaja za Pokrajinu i njen opšti napredak, ocenjeno je u Prištini na sastanku Radne grupe za povratak koju čine najviši medjunarodni i pokrajinski predstavnici.

 Šef civilne misije UN-a Hari Holkeri je rekao da je za uspešan povratak potrebno angažovanje svih učesnika u tom procesu. Povratak raseljenih je jedno od glavnih pitanja koja se odnose na ispunjenje postavljenih standarda i jasan pokazatelj njihove primene, naglasio je Holkeri.


03. decembar 2024.  19:07

Stav šefa UNMIK-a Harija Holkerija, koji je naglasio da je potrebno izvinjenje vlasti u Beogradu za sukobe na Kosmetu, stimuliše dalju albanizaciju Pokrajine - izjavio je šef državnog Koordinacionog centra za Kosmet Nebojša Čović.

Ocenjujući da je Holkerijeva izjava nepotrebna i neodgovorna, Čović je naglasio da svi procesi na Kosmetu moraju da se odvijaju u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja jasno definiše autonomiju Kosmeta u okviru Srbije.


03. decembar 2024. 19:02

SAD podržavaju strategiju ostvarivanja demokratskih i pravnih standarda na Kosmetu pre razgovora o statusu Pokrajine, i očekuju skori nastavak dijaloga Beograda i Prištine - naglasila je predstavnik američkog Senata Džesika Fjugejt (Jessica Fugate) u razgovoru sa ministrom za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasimom Ljajićem.

Naglašavajući da su vlasti u Beogradu spremne za nastavak dijaloga, Ljajić je ukazao da je neophodno utvrditi precizne standarde i jasne kriterijume za njihovo ispunjavanje, uz obavezu obe strane da ih se pridržavaju. Ljajić je izrazio nezadovoljstvo dosadašnjim procesom povratka izbeglica na Kosmet i ukazao da je potrebna veća pomoć Vašingtona u obezbedjivanju ekonomskih i bezbednosnih uslova za njihovo vraćanje.


03. decembar 2024. 16:18

Šef UNMIK-a Hari Holkeri izjavio je u Prištini da je izdvojeno sedam miliona evra za povratak raseljenih na Kosovo i Metohiju, i ocenio da će naredna godina biti odlučujuća za budućnost Pokrajine i povratak raseljenih. 

Na Kosmetu treba da budu ispunjeni standardi medjunarodne zajednice do 2024, podsetio je Holkeri i naglasio da će povratak biti jedan od glavnih indikatora ispunjenja tih standarda. Kosmetski premijer Bajram Redžepi je istakao da će privremene institucije na Kosovu podsticati povratak raseljenih.


03. decembar 2024. 14:58

Policija UN na Kosmetu suspendovala je na šest meseci 12 oficira Kosovskog zaštitnog korpusa, potvrdio je u Prištini šef UNMIK-a Hari Holkeri. 

Kako se navodi u saopštenju UN, procedura suspenzije pripadnika korpusa pokrenuta je zbog sumnji da su oni umešani u kriminalne aktivnosti, a istraga protiv pojedinih članova te formacije je počela posle miniranja železničkog mosta u blizini Zvečana, na severu Kosmeta u aprilu, jer je dokazano da je jedan pripadnik Korpusa poginuo prilikom postavljanja eksploziva. Odgovornost za eksploziju je preuzela Albanska nacionalna armija (ANA), koju je UNMIK proglasio za terorističku organizaciju.



»»»   Parlamentarni izbori u Srbiji   «««



05. decembar 2024. 21:25

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dragan Maršićanin je izjavio da je osnovni cilj te partije stvaranje celovite zakonske regulative posle čega se može očekivati zdravo stanje u državi i vladavina prava. 

Ako se to ne uradi vladaće bezakonje i kriminal, kao što je to sada slučaj, rekao je Maršićanin na predizbornoj tribini u Babušnici.


05. decembar 2024. 17:55

Program svih programa je stvaranje nezavisne Srbije i njeno medjunarodno priznanje, izjavio je u Kragujevcu predsednik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić

Posle toga, sve će biti lako realizovati, rekao je Batić na predizbornom skupu.


05. decembar 2024. 16:18

Srpski pokret obnove i Nova Srbija zalažu se za privatizaciju čija će okosnica biti radničko akcionarstvo, izjavio je u Bujanovcu lider SPO Vuk Drašković.

Ništa što je od strateškog nacionalnog interesa ne može biti prodato strancima, rekao je Draković u fabrici mineralne vode i sokova HEBA.


05. decembar 2024. 16:10

Ministar finansija Srbije i poslanički kandidat, član na izbornoj listi DS-a, Božidar Djelić izjavio je na početku izborne kampanje te stranke da će ekonomski prioriteti DS biti zapošljavanje, kreditiranje i socijalni dijalog.

Predstavljajući ekonomski program DS na konferenciji za novinare, Djelić je obećao zapošljavanje pola miliona ljudi, od kojih će biti 300 hiljada novih radnih mesta, koja će biti otvorena smanjivanjem doprinosa sa 77 na 40 odsto. DS nudi i socijalni dijalog, ali ne na političkoj bazi, već na izvornim sindikalnim principima rekao je Djelić.


05. decembar 2024. 15:58

Liberali srbije ne podržavaju ideju o samostalnoj Srbiji i smatraju da nema realnih razloga da se rastura državna zajednica SCG, jer je model ove zajednice model koji Evropa prihvata kao najbrži put ulaska obe članice u evropsku porodicu, izjavio je predsednik te stranke Dušan Mihajlović.

On je upozorio da bi razdvajanjem Srbije i Crne Gore, faktički bio doveden u pitanje status Kosova i Metohije i prejudiciran nezavisan status te pokrajine.


05. decembar 2024. 15:50

Socijaldemokratska partija je oborila Vladu Srbije i zbog toga joj G-17 Plus daje pet poslaničkih mandata u novom sazivu Skupštine Srbije, izjavio je potpredsednik G-17 Plus Mladjan Dinkić.

On je na konferenciji za novinare u Valjevu ponovio stav te stranke da će boljom diplomatijom pokušati da oslobodi Srbiju stalnih zahteva iz Haga i uslovljavanja medjunarodne zajednice.


05. decembar 2024. 15:39

Liberali Srbije predaće 8. decembra Republičkoj izbornoj komisiji izbornu listu sa 250 kandidata za poslanike, najavio je lider te partije Dušan Mihajlović.

On je rekao da će na toj izbornoj listi biti članovi LS, jedan broj nestranačkih ličnosti, kao i predstavnici nekih organizacija za koje liberali smatraju da treba da imaju predstavnike u parlamentu, ali nije želeo da precizira o kojim organizacijama je reč.


05. decembar 2024. 15:20

Nebojša Pavković, protiv kojeg je Haški tribunal podigao optužnicu po komandnoj odgovornosti, ocenio je da njegova predaja Tribunalu nije glavni interes Srbije.

Ako moja glava spasava Srbiju i srpski narod, dajem je sutra na beogradskom Trgu republike. Nemam kome da se predajem, mogu da se predam samo svom narodu, rekao je Pavković na konferenciji za novinare izborne koalicije Socijalističke narodne stranke i Narodnog bloka, čiji je lider. 


05. decembar 2024. 14:38

SPO će u parlamentu Srbije imati ključnu ulogu pri formiranju nove republičke vlade i denacionalizacija će dobiti istaknuto mesto u novom zakonu o privatizaciji, izjavio je lider te stranke Vuk Drašković u Vranju.

Na konferenciji za novinare, Drašković je rekao da je većina Srba za obnavljanje kraljevine kao ustavne monarhije i da Srbija treba da bude samostalna, suverena država.


05. decembar 2024. 14:11

Republička izborna komisija je proglasila još tri liste poslaničkih kandidata za učće na parlamentarnim izborima 28. decembra.

Kao deveta na izbornom listiću naći će se lista Socijalistička partija Srbije - Slobodan Milošević. Lista Samostalna Srbija - Vladan Batić je deseta po redu i čine je Demohrišćanska stranka Srbije, Demokratska stranka Otadžbina, Demokratski pokret Rumuna Srbije, Seljačka stranka i Srpska pravda. Na izbornim listićima pod rednim brojem 11 naći će se izborna lista Odbrana i pravda - Vuk Obradović - Borivoje Borović. Tu listu čine Socijaldemokratija, Narodna stranka Pravda, Stranka radnika i penzionera i Socijaldemokratska partija zelenih. Komisija je utvrdila da će na predstojećim izborima biti ukupno 8.586 biračkih mesta, što je za pet mesta više nego na nedavnim predsedničkim izborima.


05. decembar 2024. 14:29

Prioriteti Demokratske stranke posle izbora biće zapošljavanje pola miliona gradjana, beskompromisno suzbijanje korupcije i kriminala i uredjena i bezbedna država, izjavio je nosilac liste te stranke Boris Tadić.

On je na konferenciji za novinare rekao da DS neće ući u svaku vladu, već isključivo u onu koja će Srbiju voditi u bolju budućnost i evropske integracije. Tadić je takodje istakao da DS neće učestvovati u vladi koju bi formirale bilo koje radikalne snage na političkoj sceni.


05. decembar 2024. 14:27

Generalni sekretar Socijalističke partije Srbije Zoran Andjelković ocenio je u Kruševcu da ta stranka na izbore izlazi sa moćnom listom i precizno orijentisanim ekonomskim programom.

Otvaranje novih radnih mesta za više od milion nezaposlenih, kroz obezbedjivanje novih investicionih poslova, bitni su ciljevi socijalista, rekao je Andjelković.


05. decembar 2024. 14:23

Predsednik Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković izjavio je da će ta stranka učestvovati na parlamentarnim izborima na listi DS i da je dobila jedno prolazno mesto.

Trajković je na konferenciji za novinare rekao da je SPOT, pored više ponuda, dao pozitivan odgovor DS, zbog partnerstva u dosadašnjim odnosima, bliskosti programa, posebno u vezi sa Kosovom i Metohijom i zbog toga što smatra da će jedna demokratska i evropska partija u Srbiji, u narednom periodu imati važnu ulogu.


05. decembar 2024. 13:45

Zakon o finansiranju političkih stranaka u Srbiji u skladu je sa većinom medjunarodnih standarda i njegova efikasnost biće procenjena tokom primene, ali je bitno da on spreči nezakonito ponašanje stranaka, izjavio je šef Misije OEBS-a u Srbiji i Crnoj Gori Mauricio Masari.

U uvodnom izlaganju na konferenciji o primeni tog zakona u Beogradu, Masari je rekao da je cilj da se obezbedi veća odgovornost, transparentnost u radu stranaka, poštovanje medjunarodnih standarda i spreči korupcija. On je istakao da OEBS podržava sve napore Vlade Srbije u borbi protiv korupcije i rad njenog Saveta za borbu protiv korupcije.



»»»   Od aktuelnih vesti još izdvajamo   «««



05. decembar 2024. 20:51

Prema najnovijim podacima ruskog ministarstva zdravlja, u eksploziji voza na jugu Rusije poginulo je 40 osoba. 

Na licu mesta su poginule 34 osobe, a šest je preminulo u bolnici. Više od 200 osoba je povredjeno navode ruski zvaničnici. Direktor Federalne službe bezbednosti Nikolaj Patrušev je saopštio da su teroristički napad izvele četiri osobe, a da je još nekoliko pratilo njegovo izvršenje.


05. decembar 2024. 20:28

Zvaničnici Srbije i Crne Gore i Irana su večeras u Beogradu potpisali sporazume o trgovinskoj saradnji, zaštiti investicija i sajamskoj saradnji.

Kopredsednik Mešovite komisije Rasim Ljajić je ocenio da su sporazumi znak unapredjenja saradnje, i najavio da će za dva meseca biti potpisano još nekoliko sporazuma u oblasti ekonomije. Iranski ministar za ekonomiju i finansije Tahmas Mazaheri je istakao da postoje veliki potencijali za poboljšanje ekonomske saradnje SCG i Irana i njihov zajednički nastup na tržištima trećih zemlja.


05. decembar 2024. 20:27

Vašington i Brisel su Srbiji postavljali uslove i tražili primenu nekih standarda koji ne postoje ni u najrazvijenim zemljama Zapadne Evrope - izjavio je premijer Srbije Zoran Živković.

On je rekao da je politika uslovljavanja najviše postojala u SAD, ali više u Kongresu nego Stejt departmentu. Ocenivši da postoji odgovornost medjunarodne zajednice za rast popularnosti snaga bivšeg režima, Živković je u tom kontekstu posebno ukazao na postupke glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte. Premijer je ocenio da u Srbiji postoji dovoljan demokratski potencijal koji će onemogućiti povratak stranaka bivšeg režima na vlast.


05. decembar 2024. 19:53

Ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović nije želeo da komentariše navode i fotografije nedeljnika NIN kojima se, prema tvrdnji tog lista, dovodi u sumnju zvanična verzija atentata na premijera Djindjića. 

Ukazujući da je to pitanje za državnog tužioca, Mihajlović je ocenio da takvi navodi ometaju istragu i sudski proces. NIN je objavio fotografije sa uvidjaja na kojima se vide oštećenja od metaka koji nisu mogli da dodju iz pravca ulice Admirala Geprata odakle je, prema optužnici, pucano na Zorana Djindjića. Nedeljnik tvrdi da su meci mogli da dodju iz pravca Nemanjine ili Birčaninove ulice, što ukazuje da je postojao barem još jedan snajperista.


05. decembar 2024. 19:52

Fudbalska reprezentacija Srbije i Crne Gore će u kvalifikacijama za Svetskog prvenstvo u Nemačkoj 2024. igrati u sedmoj grupi Evropske zone sa selekcijama Španije, Belgije, BiH, Litvanije i San Marina - odlučeno je žrebom u Frankfurtu. 

Pobednici osam grupa i dve najbolje drugoplasirane ekipe će se direktno plasirati na Mundijal, a ostali drugoplasirani timovi će igrati baraž za još tri mesta.


05. decembar 2024. 19:35

U Beogradu je nastavljeno sudjenje bivšem policajcu Saši Cvjetanu, koji je optužen za ubistvo 19 albanskih civila tokom ratnih sukoba u Podujevu na Kosmetu 1999.godine.

Četvorica bivših pripadnika Specijalne jedinice ŠKORPIONI, kojoj je pripadao Cvjetan, svedočili su da optuženi nema nikakve veze sa zločinom za koji se tereti. Oni su, medjutim, potvrdili da su pripadnici te jedinice bili u Podujevu u vreme kada je zločin izvršen.


05. decembar 2024. 19:35 

Sudsko veće Haškog tribunala je pomerilo za utorak i sredu pretprocesnu raspravu i sudjenje penzionisanom generalu bivše JNA Pavlu Strugaru, koji je optužen za ratne zločine u Dubrovniku 1991.godine.

General Strugar, koji je danas trebalo da se vrati sa privremene slobode u Hag, primljen je na Vojno-medicinsku akademiju u Beogradu radi ispitivanja i lečenja. Tribunal je u sredu zatražio od vlasti u Beogradu da Strugara sprovedu u Hag, bez obzira na njegovo zdravstveno stanje. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Goran Svilanović je danas upozorio da bi odlaganje Strugarovog odlaska u Hag moglo dovesti do toga da garancije Beograda za druge haške optuženike više ne budu uzimane u obzir.


05. decembar 2024. 19:24

Troje Irača i jedan američki vojnik poginuli su u bombaškom napadu u Bagdadu, saopštila je policija. 

U eksploziji bombe postavljene na jednom prometnom putu, povredjeno je 16 Iračana, navodi se u saopštenju.


05. decembar 2024. 19:14

Vlasti u Beogradu ulažu vrlo ozbiljne napore da pronadju i izruče haškog optuženika Ratka Mladića, što je ključni uslov za ulazak SCG u Partnerstvo za mir - izjavio je šef diplomatije državne zajednice Goran Svilanović u Briselu, posle ministarskog sastanka NATO i partnerskih zemalja.

Svilanović je naglasio da je od američkog državnog sekretara Kolina Pauela dobio uveravanja da će to biti proces u kojem će NATO i SCG intenzivno saradjivati. Navodeći da bi Haški sud mogao eventualno podići još tri nove optužnice, Svilanović je podvukao da vlasti u Beogradu smatraju da novih optužnica više ne sme biti. Ministar spoljnih poslova SCG je sagovornicima u NATO preneo da Beograd želi da se intenzivira saradnja u oblasti reforme oružanih snaga i pitanja bezbednosti.


05. decembar 2024. 18:45

Sudsko veće Haškog tribunala odbilo je zahtev Tužilaštva za objedinjavanje postupka protiv bivših bliskih saradnika Slobodana Miloševića, Nikole Šainovića, Dragoljuba Ojdanića i Milana Milutinovića sa postupkom protiv četvorice generala VJ i MUP Srbije optuženih za ratne zločine na Kosovu.

U obralzoženju odluke, veće je navelo da je zahtev podnet prerano,zato što nijedan od optuženih generala još nije uhapšen, niti se predao Tribunalu. Tribunal je za ratne zločine na Kosovu, u proleće 1999. otpužio generale VJ Nebojšu Pavkovića i Vladimira Lazarevića, kao i policijske generale Sretena Lukića i Vlastimira Djordjevića. Pavković, Lazarević i Lukić su na slobodi u Srbiji, a za Djordjevića se veruje da je u Rusiji. Šainovi, Ojdanić i Milutinović, optuženi takodje za zločine na Kosovu, dobrovoljno su se predali Tribunalu u proleće 2024., odnosno početkom ove godine.


05. decembar 2024. 17:05

Haški optuženik, penzionisani general JNA Pavle Strugar prebačen je danas iz Podgorice na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu, saznaje Beta.

On je optužen za ratne zločine u Dubrovniku 1991. godine, a svojevremeno se dobrovoljno predao Tribunalu, nakon čega je pušten da na slobodi bude do početka sudjenja. Sudjenje je zakazano za 9. decembar, ali zbog lošeg zdravstvenog stanja Strugar nije otputovao u Hag. Tribunal je juče zatražio od vlasti SCG da obezbede da Strugar bude prebačen u Hag. Portparol Tribunala Džim Lendejl izjavio je da će o narednim potezima tog suda u slučaju Strugara odlučivati sudsko veće.


05. decembar 2024. 16:27

Šef diplomatije Srbije i Crne Gore Goran Svilanović upozorio je da bi odlaganje ulaska SCG u Partnerstvo za mir moglo stvoriti pogrešan utisak u javnosti i dovesti do uspona ekstremizma.

On je kao gost na zasedanju ministara NATO-a i zemalja partnera u Briselu pružio uveravanja da je Beograd preduzeo sve mere za saradnju sa Haškim tribunalom i hapšenje osumnjičenih za ratne zločine, kao i da su stvoreni uslovi da se pojedini procesi za ratne zločine vode pred domaćim sudovima. Što se tiče drugog uslova za ulazak u Partnerstvo, odnosno tužbe SCG pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu protiv NATO-a zbog bombardovanja SRJ 1999, tu mora da se nadje sveobuhvatno rešenje koje će tretirati sve aktuelne tužbe, rekao je Svilanović i podsetio da su vlasti u Zagrebu i Sarajevu istom sudu tužile SRJ zbog sukoba u bivšoj državi. Svilanović je ocenio da predstojeći izbori u Srbiji neće ugroziti evropsku orijentaciju SCG, kao ključne odrednice državne spoljne politike. On je naglasio da SCG u potpunosti podržava sprovodjenje Rezolucije 1244 o Kosovu, dijalog Beograd - Priština i politiku UN "Standardi pre statusa" i da očekuje da i drugi relevantni faktori to čine.


05. decembar 2024. 15:45

Glavni i odgovorni urednik podgoričkog DANA Duško Jovanović nije se u prvom pojavljivanju pred Haškim tribunalom izjasnio o optužnici koja ga tereti za nepoštovanje tog suda.

Sudija Žan-Klod Antoneti odložio je za 30 dana Jovanovićevo izjašnjavanje o krivici, ali će se optuženi, zbog novogodišnjih praznika, ponovo pojaviti pred Tribunalom tek posle 12. januara 2024. godine.


05. decembar 2024. 15:35

Generalni sekretar NATO-a Džordž Robertson izjavio je u Briselu da je Srbija i Crna Gora učinila ogroman napredak u izgradnji moderne evropske države i ponovio stav ministara Alijanse da bi državna zajednica, ako ispuni uslove, već sledeće godine mogla ući u Partnerstvo za mir.

Robertson je u pred šefovima diplomatija članica NATO-a ocenio da su SCG i BiH učinile veliki napredak da bi napustile destruktivni nacionalizam 90-tih godina i stvorile moderne evropske države.


05. decembar 2024. 15:22

Ministar policije Srbije Dušan Mihajlović izjavio je Tanjugu da je i posle 30. septembra kada je zaključen Izveštaj o "hiljadu tvrdih dana" do danas, nastavljena tendencija stabilne bezbednosne situacije u zemlji i stanja javnog reda i mira, kao i da je rasvetljen veći broj počinjenih krivičnih dela.

Padom Zemunskog klana i povećanom efikasnošću policije došlo je do presecanja krijumčarskih kanala, rekao je Mihajlović i dodao da sada droga nelegalno dospeva iz okruženja i sa Kosmeta. Mihajlović je naveo da je broj ubistava u odnosu na prošlu godinu do danas smanjen za 15,8 odsto, broj razbojništava za 7,7 odsto, broj otmica za 45,2 odsto, a broj kradja vozila za 32,3 odsto. 


05. decembar 2024. 14:09

Ministar finansija Srbije Božidar Djelić izjavio je da će do kraja ove godine iz budžeta biti izdvojeno oko sto miliona dinara za finansiranje stranaka, a sledeće godine oko 300 miliona dinara za njihovu redovnu aktivnost, dok će umesto ovogodišnjih deset, od iduće godine za predizbornu kampanju biti obezbedjeno oko 200 miliona dinara.

Privatno finansiranje za kampanju ne može biti veće od 20 odsto od javnog finansiranja kampanje, istakao je Djelić na konferenciji o primeni Zakona o finansiranju političkih stranaka, koji stupa na snagu 1. januara 2024. godine. Djelić je naglasio da će kontrola trošenja budžetskih sredstava za finansiranje stranaka biti najstrožija u Evropi.


05. decembar 2024. 13:41

Srbija i Crna Gora može biti primljena u NATO program Partnerstvo za mir do Samita Alijanse u junu u Istanbulu - izjavio je američki državni sekretar Kolin Pauel na ministarskom zasedanju NATO-a u Briselu.

Prema rečima Pauela, izručivanje generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića Haškom sudu i rešavanje pitanja tužbe Beograda protiv članica NATO-a zbog bombardovanja SRJ omogućiće podršku Vašingtona prijemu SCG u Partnerstvo za mir. Naglašavajući da američka administracija pozdravlja ponudu vlasti u Beogradu da upute vojnike u Misiju UN u Avganistanu, Pauel je pozvao Savet NATO-a da što pre prihvati tu ponudu.


05. decembar 2024. 13:33

Gradjani BiH i Hrvatske od 1. januara naredne godine prelaziće granicu samo sa ličnom kartom, predvidjeno je Sporazumom o medjusobnom ukidanju viza koji su u Sarajevu potpisali članovi Medjudržavnog veća za saradnju BiH i Hrvatske.

Predsedavajući Predsedništvom BiH Dragan Čović je na pres konferenciji posle sednice najavio i trilateralni sastanak na vrhu Srbije i Crne Gore, Hrvatske i BiH koji će biti posvećen povratku izbeglica i raseljenih osoba.


05. decembar 2024. 11:18

Sudsko veće Haškog tribunala je osudilo na 20 godina zatvora generala Vojske RS Stanislava Galića, bivšeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa, za opsadu i bombardovanje Sarajeva od 1992. do 1995. godine.

Galić je prvi osumnjičeni kome je pred Tribunalom bilo sudjeno za 44-mesečnu opsadu Sarajeva, a proglašen je krivim za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, navodi Rojters. Tužilaštvo je tražilo za Galića kaznu doživotnog zatvora, a on se na sudu izjasnio da nije kriv.



Copyright © The International Radio Serbia and Montenegro