Pregled štampe


04. mart 2005.

PREGLED ŠTAMPE

Pisani mediji u Srbiji i Crnoj Gori u današnjem izdanjima najviše pišu o krizi u kojoj se našla državna zajednica po isteku mandata poslanicima Skupštine državne zajednice, poseti crnogorskog premijera Mila Đukanovića Briselu, najavljenom odlasku bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije u Haški tribunal, kao i učestalim dobrovoljnim predajama optuženih za ratne zločine tom sudu. Osim toga, veliki prostor posvećen je i ekonomkim temama, odnosno standardu stanovništva. Opširnije u PREGLEDU ŠTAMPE.

List BORBA na naslovnoj strani objavljuje tekst o isteku mandata poslanicima Parlamenta SCG i stavove domaćih eksperata o tom problemu. Savetnik premijera Srbije Aleksandar Simić smatra da se državna zajednica nalazi u Ustavnoj krizi. Postoji opasnost da institucije državne zajednice izgube legitimitet ukoliko poslanici odbiju da učestvuju u radu Skupštine, objašnjava Simić. Profesor Pravnog fakulteta Kosta Čavoški tvrdi da poslanici ne mogu sebi da produže mandat. Takva mogućnost prema Zakonu o sprovodjenju Ustavne povelje daje se samo u slučaju ratnog stanja ili neposredne ratne opasnosti, ukazuje Čavoški. S druge strane, predsednik parlamenta SCG Zoran Šami najavljuje da će institucije državne zajednice nastaviti da rade, pre svega zbog spoljo- političkog intresa zemlje. Bez parlamenta nema ni države, istiće Šami.

Podgorička POBJEDA opširno piše o poseti premijera Crne Gore Mila Đukanovića Briselu. Đukanović je nakon susreta sa Visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom, istakao da tokom ove godine neće biti održan referendum o nezavisnosti Crne Gore. Govoreći o predlogu o transformaciji državne zajednice u savez nezavisnih država, Đukanović je rekao da je reč o blagovremenom razmatranju modaliteta odnosa Srbije i Crne Gore posle održavanja referenduma u Crnoj Gori u prvoj polovini 2006. godine.

Dnevnici DANAS i VEČERNJE NOVOSTI najviše pišu o saradnji SCG sa Haškim tribunalom.

DANAS navodi da je penzionisani general Momčilo Perišić jedanaesti general nekadašnje JNA, Vojske Jugoslavije ili vojske RS kome će se suditi u Haškom tribunalu za ratne zločine počinjene tokom ratova na prostoru bivše SFRJ. Osim toga, pred Haškim sudom je optuženo i više nižih i viših oficira nekadašnje JNA, ukazuje Danas.

POLITIKA podseća da je pre godinu dana manastir Hilandar zahvatio požar katastrofalnih razmera. Hilandar je danas pun metalnih konstrukcija i skela koje pridržavaju nagorele zidine da se ne uruše. Obnovu, medjutim, osim nedostatka para usporava i polemika među stručnjacima da li bi pri obnovi Hilandara i Belog konaka trebalo koristiti savremene građevinske materijale poput betona, piše Politika.

Prema pisanju VEČERNJIH NOVOSTI gradjani Srbije troše tri puta više od onog što zarade. Veliki broj građana ima rođake u inostranstvu koji ih mesečno dotiraju. Prema statističkim podacima na taj način u zemlju godišnje stigne oko 3, 5 milijardi evra, navode Novosti.


Copyright © International Radio Serbia and Montenegro